Weer

Een gemiddelde dagtemperatuur van 22°C maakt de Costa Brava tot een ideale bestemming voor wie graag van het buitenleven geniet. Maar laten we ook eens kijken welke temperatuurschommelingen er achter dit gemiddelde schuilgaan.

Warme zomers
Het weer aan de Costa Brava wordt bepaald door het Mediterrane klimaat. Dit betekent dat de zomers droog en heet zijn, met een gemiddelde dagtemperatuur van 27 °C. Let op: dit is een gemiddelde. Er zijn altijd hittegolven waarbij de temperatuur boven de 30 °C stijgt. Het lijkt erop dat deze hittegolven de laatste jaren langer duren dan enkele decennia geleden. Dankzij de zeebries en bergwinden zijn deze temperaturen, vooral aan de kust, echter goed te verdragen.

Watertemperatuur
Doordat de Middellandse Zee behoorlijk afgesloten is, warmt deze in de zomer op tot aangename temperaturen. Afhankelijk van de badplaats ligt deze op 23 tot 25 °C. Geen wonder dat veel van de campings aan de Costa Brava watersportactiviteiten aanbieden.

Frisse winters
Januari is de koudste maand aan de Costa Brava. Met een gemiddelde dagtemperatuur van 14 °C en een koude valwind uit de Pyreneeën, de Tramontana, behoort deze kuststrook, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Gran Canaria, niet tot de meest logische bestemmingen van overwinteraars. In het zuidelijker gelegen Barcelona valt af en toe zelfs sneeuw.